Decemberi nyaralás Egyiptomban

November közepén jutott eszembe, hogy milyen jó lenne még egy nyaralás a decemberi hideg helyett. Gyorsan megnéztem, hogy a népszerű és olcsó közeli helyek közül hol várható még viszonylag kellemes strandidő. Így esett a választás a Vörös tenger egyiptomi üdülőterületeire. A levegő átlaghőmérséklete decemberben várhatóan 20 fok fölötti és a tenger sem hűl 24 fok alá. Arra számítottam, hogy az eleje melegebb az átlagnál, amit egy tavalyi fórumbejegyzés is megerősített, amikor is december 1.-én 30 fok fölött volt a hőmérséklet. Már csak ki kellett választani a pontos úti célt és időpontot. Ehhez hasznos segítség volt az internet. ahol rengeteg találat volt a last minute utakra. A lényeg az, hogy a startutazas.hu weboldalon találtuk meg a számunkra megfelelő ajánlatot. (megjegyezném, hogy nekik köszönhetően volt már egy „filléres” hetünk két éve május végén Görögországban, amivel nagyon meg voltunk elégedve. Két főre, 1 hetes apartmant kaptunk mindössze 15.000 Ft-ért ).  A népszerű üdülőkörzetek közül Hurghada lett a kiválasztott. A december eleji dátumnak és a két héten beüli indulásnak köszönhetően nagyon kedvező árakon lehetett utazni.

DSCF6215

A szálloda kiválasztásánál szempont volt, hogy ha már elmegyünk ilyen messzire, akkor nem szabad a legolcsóbbat választani. A négy és ötcsillagos szállodák alkotta kínálatot érdemes böngészni. Mi az 5 csillagos Grand Resort Hotelt választottuk, all inclusive ellátással. Az utazási iroda szerencsére felhívta a figyelmet arra is, hogy minimális ráfizetésért cserébe a belső medencére néző szobát lehet választani. Előre nem tudtuk, hogy milyen jól döntöttünk. A helyszínen derült, ki hogy a legfelső szinten lévő szobát kaptuk, amiből a belső medencéken kívül, közvetlen rálátás volt a tengerre, ahol pont velünk szemben kelt fel a nap reggelente.

A charterjárat némi késéssel indulva, 3 és fél óra alatt elrepített bennünket a nyárba. Érkezéskor már várt bennünket az utazási iroda képviselője és fél órán belül már a hotelben voltunk.

Tipp: mindenhol segít a rugalmas kiszolgálásban, ha egy kis zsebpénzt adunk. Már itthon készültem rá és vittem is magammal sok 1 és 2 EUR-st. Kapott a londiner, a szobafiú, a pincér, a strandon, aki a napozóágyakat adta, stb., Innentől kezdve minden nap ragyogott a szobánk, naponta cserélték a strandtörölközőket, az étteremben akkor is volt asztalunk, amikor csúcsidőszak volt, és ha a part közelében már nem volt napozóágy, akkor a fiú készségesen hozott egyet messzebbről.

A szoba kiváló volt. A szállodában az all inclusive ellátásnak köszönhetően több étterem és bár közül válogathattunk, szinte éjjel nappal. Napközben még a medencék mellett és a tengerparton is teljes volt a kiszolgálás.

DSCF6926Ha csak a gondtalan pihenés a célunk, akkor nincs semmi dolgunk, csak eldönteni, hogy a fűtött medencék vagy a tenger mellett töltsük a napunkat. Az estéken sem kell unatkoznunk, mert az állandóan nyüzsgő bazársoron könnyedén eltölthetjük az időnket és akár a szállodában vagy a közeli szórakozóhelyek is nyújtanak programokat az éjszakai baglyoknak. Aki azonban még ennél is többre vágyik, azok is megtalálják a legjobb időtöltést.

 

DSCF6616

Mint a legtöbb programot többféleképpen lehet igénybe venni. Az egyik módja, hogy az utazást szervező iroda ajánlatát fogadjuk el. Ezek általában jól megszervezett programok, ahol az iroda ráadásul a legtöbb esetben még saját kísérőt is biztosít. A másik módszer az, hogy az utcákon, különböző ügynökök által kínált programok közül válogatunk. Mindegyiknek van előnye és hátránya is. Az utazási irodák által szervezett programokon nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat és várhatóan magasabb színvonalú, amit kapunk. A közvetlenül igénybe vett szolgáltatások pedig jóval olcsóbbak, akár fél áron is megkaphatjuk őket. Nehéz eldönteni melyikkel járunk egy adott esetben jobban, de utólag nem bántuk meg, hogy mi az utazási iroda által ajánlott programokat választottuk.

Mint a legtöbb programot többféleképpen lehet igénybe venni. Az egyik módja, hogy az utazást szervező iroda ajánlatát fogadjuk el. Ezek általában jól megszervezett programok, ahol az iroda ráadásul a legtöbb esetben még saját kísérőt is biztosít. A másik módszer az, hogy az utcákon, különböző ügynökök által kínált programok közül válogatunk. Mindegyiknek van előnye és hátránya is. Az utazási irodák által szervezett programokon nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat és várhatóan magasabb színvonalú, amit kapunk. A közvetlenül igénybe vett szolgáltatások pedig jóval olcsóbbak, akár fél áron is megkaphatjuk őket. Nehéz eldönteni melyikkel járunk egy adott esetben jobban, de utólag nem bántuk meg, hogy mi az utazási iroda által ajánlott programokat választottuk.

Programok

Quad túra a sivatagban

DSCF6309Már itthon készültem rá, hiszen sohasem quadoztam és a sivatagot sem láttam még, így aztán nagy várakozással készültem erre a programra.  A megadott időben kisbusz érkezett értünk a szállodához és kivittek bennünket egy, a városon kívül fekvő kis faluba, ahol minden udvarban quadok tömege várta a turistákat a különböző cégek telephelyein.  Akinek van valamilyen kendője és napszemüvege, az vigyen magával, mert a por miatt nagy szükség lesz rá. Ha nincs az sem baj, mert a helyszínen is lehet vásárolni.

DSCF6327Pár perc alatt megtanították a quad kezelését és már indultunk is. Az első útszakasz, csak egy pár száz méteres kör, ahol a túravezető kiszűri, kinek hogyan megy a quadozás. Ez alapján felállítja a sorrendet, amit az út során be kell tartanunk. Egymás után kell menni, mert ha letérünk a csapásról, akkor esetleg gödrökkel vagy kövekkel találkozhatunk, amik aztán gondot okozhatnak. Az itteni sivatag nem pontosan olyan, mint amiket a tévében láthattunk. A lényege azonban azonos, sehol semmi nyoma az élővilágnak, minden kihalt köves vagy homokos.

DSCF6337Utunk célja egy kb 30 kilométerre fekvő beduin falu, ami igazából csak egy másolata az eredetinek. Ott kipróbálhattuk a tevegelést és még egy teát is kaptunk, amíg kipihentük az út fáradalmait. A visszaút még élvezetesebb volt, mert addigra már rutinosabbnak éreztük magunkat a motor nyergében. (Itt jegyzem meg, hogy mi délelőtt voltunk. Azok, akik az utcai árustól vásárolták ezt a programot délután voltak, és hamar rájuk sötétedett. Így aztán a hazafelé vezető utat sötétben kellett a világítás nélküli motorokkal megtenniük. Elég veszélyes volt az elmondásuk alapján)

 

Luxor a régi főváros

 

Búvárkodás a Vörös tengeren egy korallzátonynál

DSCF6709Aki az igazi, palackos merülésre szerelmese, az is megtalálja itt a megfelelő programot, de én csak pipával szoktam merülni, így ennek megfelelő lehetőséget kerestünk. Az sem baj, ha nem akarsz merülni, mert a kirándulóhajók többségén a vízszint alatt, ablakok vannak beépítve és azon keresztül csodálhatjuk meg a változatos víz alatti élővilágot.  Sajnos olyan színpompás látványban nem volt részünk, mint amikor egy természetfilmet csodálunk otthon a képernyő előtt, de mindenesetre nagyon látványos.

DSCF6715Akik kedvet kaptak egy merülésre, azoknak adtak felszerelést és máris csobbanhattunk a vízbe. Ott egy vezető mutogatta meg a különböző halakat az élőhelyükön.

 

 

 

 

Vásárlás, bazár

DSCF6910Ha másért nem, de legalább szuvenír vásárlás miatt érdemes felkeresni az üdülőterületeken mindenütt megtalálható kis üzleteket, bazárokat. Mint mindenhol itt is a legtöbb helyen a helyi jellemző tárgyakat árulják, amiket egy turista csak vásárolhat. Az árak nincsenek kirakva a legtöbb helyen, mert természetesen alkudni kell. Egyből azzal kezdik, hogy honnan jöttél, és akkor máris pár kedves hazai szóval próbálják meg a szimpátiát felkelteni. A lényeg az, hogy mindenképpen alkudjunk. Akár fél áron is vásárolhatunk így. Azonban nem mindenki szereti az ilyen fajta vásárlást. Azok számár az úgynevezett fix áras bazárokat ajánlom, amik itt is megtalálhatóak. Ezek árai kicsivel olcsóbbak, mint az árusoknál, de esetenként drágább, mint amire ott le lehet alkudni.

Arra azonban számítsunk, hogy az utcai árusok eléggé aktívak és mindenáron el szeretnének adni nekünk valamit.  Ezért néha egy-egy séta szinte vesszőfutásnak tűnt, amint az árusok sorfala között kellett elhaladnunk.

 

Közlekedés